Claimgedrag en dwingend gedrag dreumes en peuter

Wat als je dreumes of peuter voortdurend aandacht opeist? Als ouder kan die aanhankelijkheid een heel prettig gevoel geven. Wie wil nou niet zo nu en dan even lekker knuffelen op bank met je kind? Maar wat doe je als je kind de hele dag door aandacht vraagt en juist op de momenten dat jij even met andere zaken bezig bent? Lees ook de tips over hoe je om kunt gaan met druk gedrag, niet luisteren en boosheid en drift van je dreumes of peuter. Verder lezen? Wij raden het boek in het boek De zeven stappen naar succesvol ouderschap voor nog veel meer praktische en direct toepasbare tips. 

Het voortdurend aandacht vragen van je dreumes of peuter kan dan opeens heel lastig gedrag zijn! Claimgedrag komt veelvuldig voor in de leeftijdsfase van dreumes en peuter. Kinderen moeten namelijk in deze periode nog leren emotioneel zelfstandig te worden en als (jonge) ouder ben je soms ook nog wat onzeker en zoekende in de opvoedstijl. Benieuwd hoe je op de beste manier kan communiceren met je dreumes of peuter? Dan raden wij het boek How2Talk2Kids aan. Dit boek geeft inzichten hoe je effectief kan communiceren met je kind en hoe je om kan gaan met heftige gevoelens van je kind.

Boekentips opvoeding en lastig gedrag kinderen:

  1. Temperamentvolle kinderen, E. Bronsveld
  2. How2Talk 2Kids, A. Faber
  3. Broers en zussen zonder rivaliteit, A. Faber
  4. Het hooggevoelige kind met een sterke wil, J. Olphen
  5. Uitdagende peuters en kleuters uitdagen, M. Sammels
  6. De zeven stappen naar succesvol ouderschap, H. Montgomery
  7. Het hele brein, het hele kind, D. J. Siegel

Uitgelicht:

Temperamentvolle kinderen: Een boekentip voor ouders die een temperamentvol kind hebben en/of op zoek zijn naar tips hoe je om kan gaan met lastig gedrag zoals claimgedrag, drift, boosheid en heftige emoties.

Hoe doorbreek je claimgedrag van je kind? Tips!

Even rustig telefoneren of praten als er bezoek is, hoe doe je dit als jouw dreumes of peuter voortdurend aandacht vraagt? Lees de tips in onderstaand artikel  hoe het best claimgedrag of dwingend gedrag bij dreumesen of peuters aangepakt kan worden.

Oorzaken claimgedrag

Claimgedrag komt in alle liefdesrelaties voor. Vaak wordt dit gedrag versterkt als je nog onzeker bent over jezelf of over je relatie. Door te ‘claimen’ zoek je bevestiging van de geliefde dat je leuk en lief bent. Als dreumesen en peuters merken dat ouders veel doen om het hen naar de zin te maken, gaan ze steeds meer van hun ouders verwachten en eisen en kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Boeken die je gelezen moet hebben:

Risicofactoren claimgedrag

Wanneer is de kans groot dat claimgedrag ontstaat? Zijn er factoren die de kans op claimgedrag bij kinderen vergroot? Hieronder zijn twee risicofactoren omschreven. uiteraard hoeven deze factoren niet bij elk kind tot claimgedrag te leiden en zijn er ook nog andere factoren waardoor claimgedrag bij een kind kan ontstaan.

  1. Extreem bezorgde en beschermende ouders. Dit werkt remmend op de emotionele zelfstandigheid van het kind. Kinderen krijgen minder de kans om zelf problemen te overwinnen, krijgen hierdoor minder zelfvertrouwen en blijven voor alle (moeilijke) situaties afhankelijk van de ouders.
  2. Een te drukke gezinssituatie waar onvoldoende mogelijkheden (kunnen) worden ingebouwd voor momenten van 100% aandacht voor het kind. Kinderen zullen in dit soort situaties elk moment aangrijpen om de aandacht van de ouders op te eisen. Grote gevaar wat op de loer ligt is het schuldgevoel van de ouders, waardoor inconsequent gehandeld wordt en de situatie vaak nog verergerd wordt.

Let op: Ben je als ouder onzeker of het gedrag van jouw dreumes of peuter nog onder de noemer ‘normaal lastig gedrag’ of meer onder de noemer ‘gedragsprobleem’ valt, neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij u in de buurt

Lees ook:

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0