Geschikte spelletjes dreumes en peuter

In de leeftijdsfase van dreumes en peuter gaat de ontwikkeling in een enorm tempo. Kinderen hebben voor een goede ontwikkeling stimulering, begeleiding en aanmoediging van de omgeving nodig. Door leuke spellen met jouw dreumes of peuter te doen kan de ontwikkeling gestimuleerd worden. Op deze pagina vind je allerlei leuke spelletjes om met je peuter en kleuter te doen. Ook kan je speelgoedtips per leeftijdsfase of tips voor geschikte uitjes vinden op deze website. Wij vinden het boek Als je van spelen leren kan een echte aanrader voor ouders die op zoek zijn naar leuke manieren om te spelen met je kind. Voor professionals raden wij het boek Spelen in uitdagende hoeken aan.

Het is belangrijk om in te spelen op de interesses en mogelijkheden van jouw dreumes of peuter. Niks is zo frustrerend als goed bedoelde spelletjes die nog te moeilijk zijn. Naast de speeltips op deze website leert jouw dreumes of peuter ook door te kijken en te helpen bij alledaagse karweitjes zoals de boodschappen uitpakken en opruimen, de was helpen sorteren en bijvoorbeeld door het meehelpen met de afwas. Lees ook over op welke leeftijd kinderen bepaalde mijlpalen behalen en hoe je problemen in de ontwikkeling kan ontdekken.

Boekentips ontwikkeling stimuleren kinderen: 

  1. Als je van spelen leren kan, N. Flamang
  2. Hey baby: van één tot twee jaar, L. van Bouchout
  3. Speel!, N. de Martelaere
  4. Mijn peuter speelt!, P. de Smet
  5. Kids in en met de natuur, E. Vanhouche
  6. 101 leerrijke spelletjes voor peuters, J. Battlori
  7. Spelen in uitdagende hoeken, B. Antonissen
  8. Het hele brein het hele kind, D. J. Siegel
  9. Kind in ontwikkeling, A.C. Bilo
  10. Sociaal vaardig, S. Pont

Uitgelicht:

Speel!: echt een leuk boekje met veel activiteiten. Prikkel spelenderwijs alle zintuigen van je kind met al deze spelsuggesties!

De leukste speeltips voor dreumes en peuter

Dreumes 0 - 1 jaar

1. Slaan tegen de bal of ballon
Een dreumes vindt een bal of ballon ontzettend interessant. Een bal daagt tot allerlei oefeningen uit. Ga allebei met de benen weid zitten op 1 – 2 meter afstand van elkaar en rol, stuit, gooi de bal of ballon naar elkaar toe. Het grote voordeel van een ballon is dat deze minder snel gaat en geen pijn doet. Een nadeel is natuurlijk dat de ballon kan knappen. Laat jouw dreumes dan ook nooit alleen met een ballon i.v.m. inslikkingsgevaar.

Tip: Gooi de ballon naar jouw kind toe en laat jouw kind tegen de ballon slaan met zijn linker en rechterhand. Kan jou kind ook al een bal of ballon weg schoppen?

2. Een hut met een deken bouwen
Kinderen van deze leeftijd vinden het leuk en spannend om een ‘eigen’ hut te bouwen waar hij kan spelen. Een tafel of een paar stoelen en een laken / deken volstaan om een prachtige hut te bouwen. Wanneer de tafel in een hoek geschoven wordt zijn er minder ingangen en valt er minder licht in de hut.

Tip: Ga samen met jouw kindje in de hut en lees een verhaaltje voorl. Laat jouw kind ook even alleen spelen en leg bijvoorbeeld een paar van zijn favoriete speeltjes in de hut.

3. Kegelen of bowlen
Met een kleine (zachte) bal en een aantal plastic flessen kan je jouw eigen kegelbaan maken. Zet de flessen naast elkaar neer op de grond en doe een aantal ballen in een mand of kartonnen doos. Het is voor jouw kind duidelijk als je de plek waar hij vandaag mag gooien/rollen markeert (bijvoorbeeld een rondje of streepje knippen uit karton). Laat jouw kind zitten op het rondje of staan achter het streepje en laat hem de kegels omrollen of omgooien. Jouw kind kan ook vast al goed helpen bij het rechtop zetten van de kegels!

Tip: Maak het spel makkelijker door de kegels vlak naast elkaar neer te zetten en de afstand te verkleinen. Leer jouw kind ook alvast op zijn beurt te wachten door zelf ook mee te doen.

4. Zoek de verrassing
Maak samen met jouw kind allerlei proppen van oude kranten, tijdschriften of nog leuker van verschillende kleuren crêpepapier. Dit is al een goede oefening voor de fijne motoriek. Stop alle proppen in een (grote) kartonnen doos en verstop vervolgens een ‘verassing’ (bijvoorbeeld een speeltje of iets van de huisraad) tussen de proppen in de doos. Laat jouw kind de verassing zoeken en laat jouw kind ook zelf een keer een verassing voor jou verstoppen in de doos.

Tip: Verstop twee bekende speeltjes van jouw kind in de doos (bijvoorbeeld een knuffelbeer en een dinosaurus) en geef de opdracht om de dinosaurus te vinden.

5. Maak een magische pop
Met een stukje karton een houten stokje en een plastic of kartonnen beker kan op een simpele manier een magische pop gemaakt worden. Maak in de bodem van de beker een klein gaatje waar het houten stokje net doorheen past. Knip een rondje uit het karton (klein genoeg zodat het rondje in de beker past) en teken een gek gezichtje op het rondje. Bevestig het gezichtje op het houten stokje en steek het stokje in het gaatje van de beker. Het poppetje is nu verdwenen in de beker. Vertel jouw kind een verhaaltje en laat langzaam het poppetje tevoorschijn komen en weer in de beker verdwijnen.

Tip: Jouw kind zal het fantastisch vinden om ook zelf het popje in en uit de beker te laten komen.

6. Bellen blazen met rietjes
Met dit spel wordt het ongetwijfeld een kliederboel op tafel, maar zal wel jouw dreumes veel vreugde geven. Zet een brede kom met water op tafel en verschillende rietjes (eventueel rietjes in verschillende lengtes knippen). Leer eerst jouw kind door het rietje in de lucht te blazen en laat vervolgens jouw kind belletje in het water blazen. Het is ook leuk om samen te blazen, om de beurt te blazen en bijvoorbeeld 1 keer of 3 keer achter elkaar te blazen op commando.

Tip: Laat jouw kind ook proberen een lange slang te maken van de rietjes (de rietjes in elkaar te laten steken). Misschien zal jouw kind hier nog wat hulp bij nodig hebben.

7. Jonassen
Voor dit spel heb je een deken of grote handdoek nodig en een aantal knuffeldieren. Leg de deken op de grond en leg in het midden van de deken een knuffel. Laat jouw kind twee uiteinden van de deken pakken en doe dit zelf ook. Probeer door gelijktijdig aan de uiteinden te trekken de knuffel omhoog te laten wippen. Lukt dit zonder dat de knuffel op de grond valt?

Tip: Het is ook leuk om met de knuffel op de deken een parcours door de kamer te lopen. Lukt het om allebei langs een andere zijde van de bijzettafel te lopen, terwijl de deken met knuffel boven de tafel hangt zonder deze te raken?

Peuter 2 - 4 jaar

1. Dominostenen en torens bouwen
Peuters vinden het heerlijk om (hoge) torens te bouwen om deze vervolgens weer met veel geluid om te laten vallen. Een aantrekkelijk alternatief zijn de bekende dominostenen. Voor het juist neerzetten is behoorlijk wat fijne motoriek, concentratie en ongetwijfeld nog wat hulp nodig. De beloning van de stenen om laten vallen is echter zeer groot!

Tip: Met de dominostenen kan je ook stapelen (torens bouwen) of verschillende figuren maken op de grond. Met meerdere dominospelen kunnen grotere bouwwerken gemaakt worden.

2. Spelen met ballonnen
Ballonnen zijn heel aantrekkelijk voor peuters. De ballon hooghouden met de hand of de voet, de ballon omhoog gooien en vangen kunnen kinderen lang volhouden en is bovendien goed voor de oog-hand coördinatie. Een ander leuk spel is ‘ballonblazen’. Leg de ballon in het midden van een lege tafel. Laat jouw kind aan één kant van de tafel zitten en neem zelf plaats aan de andere kant. Probeer nu de ballon bij elkaar over de rand van te tafel te blazen. Dit spel kan je ook op handen en knieën op de grond spelen. Maak dan een startlijn en een finishlijn op de grond.

Tip: Speel het spel aan tafel ook met meerdere ballonnen en 2:2. Op de grond zou je ook al blazend een parcours tussen stoelen en andere objecten door kunnen spelen.

3. Imitatiespel
Peuters vinden het leuk om te fantaseren en te imiteren. Ga in spreidstand tegen over jouw kind op de grond zitten en laat jouw kind al jouw bewegingen imiteren. Allereerst moet jouw kind op dezelfde manier gaan zitten en kan je als ‘warming-up’ starten met het liedje ‘hoofd-schouders-knie-en-teen’. Vervolgens kan je verschillende alledaagse handelingen voordoen zoals tanden poetsen, brood smeren, de afwas doen, aankleden etc. Afhankelijk van de creativiteit en fantasie kan je een verhaal of sprookje vertellen en dit ondersteunen met bewegingen.

Tip: Het is natuurlijk ook leuk als papa of mama de bewegingen van het kind moet na doen. Je kan ook de fantasie prikkelen door het ontbijt na te spelen en te vragen wat jouw kind op zijn brood smeert.

4. Stickers plakken
Maak op een groot vel papier of karton een simpele tekening van bijvoorbeeld een huis, zon, boom en een auto. Geef jouw kind verschillende stickervellen met stickers in verschillende kleuren en vormen en laat hem de stickers losmaken en plakken op het papier of karton waar hij wil. Help eventueel bij het losmaken van de stickers door in eerste instantie een ‘beginnetje’ te maken.

Tip: Geef jouw kind als het is uitgeplakt dikke viltstiften en kleurpotloden om het schilderij af te maken. Het schilderij kan als beloning ergens in huis worden opgehangen.

5. Krantenproppen gevecht
Maak samen met jouw kind ongeveer dertig (kleine) proppen van krantenpapier. Dit is al een goede oefening voor de fijne motoriek. Zet twee stoelen op 2 – 4 meter afstand van elkaar en stop bij elke stoel 15 proppen in een lege schoenendoos. Laat jouw kind achter één van de stoelen plaats nemen en ga zelf ook achter een stoel zitten. Probeer nu elkaar met de proppen te raken. Wie kan al eerste de ander raken?

Tip: Het is ook leuk om samen de proppen in verschillende ‘doelen’ te mikken. In de schoenendoos, grotere kartonnen dozen, een pan en de prullenbak.

6. Een ‘drumstel’ maken
Laat jouw peuter ervaren dat je met (kristallen) glazen gevuld met wat water een zelfgemaakt muziekinstrument kan maken. Met ongeveer 4 glazen, water en een lepeltje kan dit spel al gespeeld worden. Vul het eerste glas tot bijna de rand en vul de andere glazen steeds met een beetje minder water. Zet de glazen naast elkaar en laat jouw kind met het lepeltje tegen de rand van de glazen tikken. Het kind zal ontdekken dat de glazen verschillende geluiden maken.

Tip: Het is extra aantrekkelijk voor jouw kind als je de glazen met limonade vult in plaats van met water. Probeer ook eens in plaats van de glazen ander glaswerk, zoals: (wijn)flessen, jampotten of andere glazen voorwerpen.

7. Wat zit er in de zak?
Voor dit spel heb je een grote ondoorzichtbare (stoffen) zak en wat vertrouwde speeltjes en voorwerpen van jouw kind nodig. Eventueel kan als zak een knikkerzak of een washand gebruikt worden. Stop één speeltje of voorwerp (bijvoorbeeld autootje, popje, balletje, beestje, lepel, opgerolde sok, etc.) in de zak en laat jouw kind door te voelen raden wat er in de zak zit. Maak het spel makkelijker door aan het begin van het spel alle speeltjes en voorwerpen te laten zien aan jouw kind. Je kan jouw kind helpen door tips te geven of door te vragen of het voorwerp ‘groot’ of ‘klein’ is, of bijvoorbeeld wielen heeft.

Tip: Maak het spel moeilijker door meerdere voorwerpen in de zak te stoppen. Een variatie op het spel is alle voorwerpen in de zak te stoppen en te vragen aan jouw kind om een bepaald voorwerp (bijvoorbeeld de auto) uit de zak te ‘vissen’.

Tip: Dreumesen en peuters genieten en leren veel van het samen spelen met hun ouders. Door begeleiding en af een toe een beetje extra ondersteuning kunnen of durven kinderen vaak net iets meer dan dat zij alleen zouden kunnen. Wees positief en leg niet te veel nadruk op wat jouw kind nog niet kan.

Boeken die je gelezen moet hebben:

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0