Vind hulp bij buikpijn en darmkrampjes baby

Het is heel normaal en logisch dat jouw baby de eerste maanden last kan hebben van darmkrampjes. Tot de geboorte is de baby gevoed via de placenta en navelstreng en opeens moeten de eigen maag en darmen gebruikt worden om het voedsel te verteren. Daar komt bij dat ook de darmpjes van de baby nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Ook kan voedselallergie, te veel voedingen op een dag of te veel lucht binnen krijgen bij een voeding darmkrampjes veroorzaken. Baby’s met krampjes zijn vaak heel onrustig, beweeglijk, huilen opeens hard en schril en zijn heel moeilijk te troosten. Vaak zijn de krampjes ’s avonds het hevigst. De darmkrampjes gaan vaak vanzelf weer over na 3 tot 4 maanden en de ene baby heeft er meer last van dan de andere baby. Wat kan je doen aan krampjes? Waar vind je professionele ondersteuning als jouw baby wel erg veel last van krampjes heeft en jij je zorgen maakt?

Boekentips ontwikkeling baby:

  1. Borstvoeding, het complete handboek 
  2. Baby reflux, S. Lampe
  3. Regelmaat en inbakeren, R. Blom
  4. Mijn kind heeft pijn, L. Goubert
  5. Waarom huilt je baby en hoe je je kind kunt troosten, T. Harms
  6. De taal van huilen, A. J. Solter
  7. Mijn kind en ik, E. Brakman
  8. Wat elk kind nodig heeft, K Hammenecker

Uitgelicht:

Baby Reflux: Zijn het krampjes? Is er sprake van een allergie of is je baby overprikkeld? Dit boek bestaat uit een helder stappenplan.

Wat kan je doen als je baby darmkrampjes heeft?

Tips bij buikpijn en darmkrampjes

Tips darmkrampjes

1. Zuigen verlicht de pijn
Veel baby’s hebben baat bij zuigen. Je kan jouw pink of een speen toepassen op het moment dat jouw baby krampjes heeft en op het moment dat hij geen honger heeft.

2. Geef grotere of juist kleinere hoeveelheden per keer
Experimenteer met wat vaker de fles te geven met kleine voedingen of juist wat minder vaak de fles met grotere voedingen. Eventueel kan je ook nog verschillende babyvoeding proberen. Elke baby is anders en door de verschillende manieren uit te proberen kan er achter komen wat het beste werkt voor jouw baby.

3. Niet te veel voeding en niet te veel lucht bij de voeding
Bij borstvoeding kan jouw baby ook te veel voeding binnen krijgen. Let goed op de signalen van jouw kind, zorg ervoor dat jouw baby op tijd boert en niet te veel lucht binnen krijgt bij het drinken. Niet te hard het flesje schudden en de speen goed gevuld houden met melk.

4. Inbakeren, warm badje of kruik, zacht masseren
Sommige baby’s vinden het prettig om ingebakerd te worden, of worden juist rustig van een warm badje. Ook kan het verwarmen van de buik met een niet te hete kruik of warme handdoek prettig zijn of de buik zacht masseren. Let altijd op de veiligheidsvoorschriften van deze hulpmiddelen.

5. Lichaamscontact, ronddragen en troosten
Baby’s worden rustig van de nabijheid van de ouders. Loop met jouw baby rond, zacht wiegend en liedjes zingend. Sommige baby’s vinden het prettig om met de buik op de onderarm rondgedragen te worden of met zijn buik over de schouder. De druk op de buik is blijkbaar prettig.

6. Tot slot: sluit onderliggende oorzaken uit
Denk hierbij aan mogelijke oorzaken als infecties, reflux en een voedselallergie. Zijn de krampjes heel heftig, houden de krampjes wel heel lang aan, of ben je gewoon erg ongerust, neem dan contact met de huisarts om mogelijke oorzaken te bespreken en uit te sluiten.

Zie ook:

Ondersteuning en hulp bij darmpkrampjes

Welke therapeut?

Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders baby’s met buikpijn en darmkrampjes ondersteuning bieden. Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Welke zorgaanbieder heb je nodig voor welk probleem?

Vind een therapeut

Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt. Verschillende therapeuten bieden ondersteuning bij buikpijn en darmkrampjes bij baby’s.

Stel je vraag

Stel je vraag over buikpijn en darmkrampjes bij baby’s aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.

Let op: Tussen de zorgaanbieders kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van buikpijn en darmkrampjes bestaan. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!

Zoek (professionele) ondersteuning als jij je zorgen maakt om de darmkrampjes van je baby. Vraag gerust advies aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling en/of neem contact op met een therapeut op het gebied van buikpijn en darmkrampjes bij baby’s bij jou in de buurt via de Kinderzorgkaart

Boekentips:

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0