Tips voor zelfstandig aankleden

 In Tips

Stimuleren zelfstandig aankleden kind

Kinderen worden een stuk onafhankelijker als zij zichzelf kunnen aankleden. Zelfredzaamheid vergroot het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Hoe help je je kind bij het zelf leren aankleden? Hoe leer je je kind op een makkelijke manier een onderbroek en sokken aantrekken? Lees ook het artikel Hoe je een kind leert zelfstandig veters te strikken en Hoe je een kind zelfstandig leert eten. Verder lezen over schoolrijpheid? Dan raden wij het boek Juf, mag ik overvaren? aan. 

Zelf aankleden is één van de basisvaardigheden van zelfredzaamheid, maar niet één van makkelijkste vaardigheden. Het aankleden gaat vaak gepaard met frustratie en woedeaanvallen. Lees in dit artikel de tips hoe je het zelfstandig aankleden kan stimuleren van je kind. Tips voor kinderen die moeite hebben met het aantrekken van de onderbroek, sokken, lange broek en bijvoorbeeld T-shirt. In het boek De motoriek van kinderen met dyspraxie staan nog veel meer handige tips en strategieën voor het verbeteren van de motorische vaardigheden en praktische handelingen thuis.

Boekentips ontwikkeling kinderen

Hoe stimuleer je zelfstandig aankleden kind? Tips en strategieën.

  • Zorg in eerste instantie voor losse kleding (iets te grote kleding), zonder moeilijke sluitingen.
  • Geef of maak met je kind een kaart met pictogrammen, waarin de volgorde van het aan- en/of uitkleden zichtbaar is gemaakt.
  • In het begin is het makkelijk om zittend op de grond of op een krukje met de rug tegen de muur kleding aan te trekken. Kinderen met een minder gevoel voor evenwicht hebben hier zeker baat bij.
  • Oefen een periode met dezelfde ritssluiting of knoop en knoopsgat, zodat je kind de beweging kan inslijpen. Soms kan het bij problemen helpen om een ander kledingstuk uit te proberen, waarvan de sluiting net iets anders en makkelijker werkt voor het kind.
  • Bevorder de motivatie van het aankleden door je kind een ruime keuze te geven en kleding uit te laten zoeken naar de eigen smaak. Let op: voor sommige kinderen kan het hebben van een keuze juist stress verhogend werken!
  • Laat je kind spelenderwijs oefenen door een ruime voorraad verkleedspullen aan te leggen. Ook het aan en uitkleden van poppen of knuffels kan helpen.
  • Kledingstukken met grote knopen en een lang draad, zijn makkelijker dan kledingstukken met kleine knopen en een kort draad. Vervang eventueel de knopen van een kledingstuk of maak de knopen los en naai de knopen weer vast, maar dan met een langer draad.
  • Als het kind heel veel moeite heeft met knopen, kan je ervoor kiezen om klittenband op de kleding te naaien. Dit zorgt voor de nodige succeservaringen met het zelfstandig aankleden en zorgt ervoor dat je kind gemotiveerd blijft om bijvoorbeeld op andere momenten, of op een later tijdstip in de ontwikkeling te oefenen met andere sluitingen. Houtje-touwtjes sluitingen zijn vaak makkelijker voor kinderen dan ronde knopen.
  • Als het kind moeite heeft om voor of achter en/of links en rechts uit elkaar te houden, kan een ‘merkje’ in de kleding of schoenen aangebracht worden. Een gele stip in de schoen betekent rechtervoet en een andere kleur betekent linkervoet. Zo kan ook met een stip in de kraag van een T-shirt aangegeven worden wat de achterkant is.

Moeite met het aantrekken van de onderbroek?

Zorg voor onderbroeken met een tekening aan de voorkant en duidelijke openingen voor de benen. Laat je kind de onderbroek op de grond leggen met de borstopening naar het kind toe en het plaatje omhoog. Controleer of elk been in een andere opening zit voor de onderbroek omhoog wordt getrokken.

Moeite met het aantrekken van sokken?

Koop sokken zonder hielen, te grote sokken en/of sokken met een rekbaar gedeelte voor de voetzool of tenen. Laat je kind de sokken op de grond leggen met de hielen naar elkaar toe. Laat je kind (of help hierbij) de toppen van de sokken over de hiel vouwen/rollen en laat je kind de voeten in de sok stoppen. Controleer of de hiel er goed inzit voordat de sok wordt opgetrokken

Moeite met het aantrekken van een lange broek?

Oefen eerst met (te) ruime kleding zonder rits of knopen. Laat je kind de broek languit op de grond leggen met de opening naar het kind toe. Laat je kind (of help hierbij) het zitvlak oprollen tot het kruis. Controleer of elk been in een andere opening zit voor de broek omhoog wordt getrokken.

Moeite met het aantrekken van een T-shirt, trui, jurkje?

Oefen eerst met (te) ruime en rekbare kleding, een wijde halsopening en een duidelijke print op de voorkant en effen achterkant. Laat je kind het T-shirt, de trui of het jurkje met de print naar de grond en de onderkant naar het kind op de grond leggen. Laat je kind eerst de armen door de mouwen steken om vervolgens het kledingstuk over het hoofd te laten trekken.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0