Stimuleren motorische ontwikkeling peuter

 In Tips

Hoe stimuleer je grove en fijne motoriek peuter?

Een peuter voelt zich vaak tot veel meer in staat dan waar hij van de ouders op opvoeders toestemming voor krijgt. Hij kan nu lopen, maar mag lang niet altijd zelf bepalen waar heen. Hij wordt steeds zelfstandiger, maar is tegelijkertijd ook nog zeer afhankelijk…

Als dreumes had jouw kind vooral de drang om te ‘ontdekken’, in de peutertijd wil het kind alles ‘uitproberen’ (op verschillende manieren) van alles wat ervaren en ontdekt is. Vervolgens zal jouw kind de vaardigheden leren door eindeloos te ‘herhalen’. Kenmerkend van het uitproberen is het ontdekken van grenzen van wat kan en mag en van wat eigenlijk wel en niet mogelijk is. Het maakt jouw peuter nog niet uit hoe iets eigenlijk hoort en aan spelregels heeft hij nog helemaal geen boodschap.

Spelletjes en tips voor stimuleren grove motoriek peuter:

  1. Laat jouw kind veel buitenspelen en in de tuin spelen. Jouw peuter heeft de ruimte nodig om te kunnen ontdekken, uitproberen, experimenteren en simpelweg te kunnen rennen en bewegen.
  2. Ga veel naar een (buiten)speeltuin gaan. Laat jouw kind (nieuwe) vaardigheden uitproberen en oefenen zoals klimmen, klauteren, glijden, wippen en schommelen. Deze vaardigheden zijn niet altijd even makkelijk thuis te oefenen.
  3. Creër ook thuis (af en toe) een uitdagende omgeving! Dit doe je door een parcours te maken van obstakels (poef, kussens, matras, stoelen, kartonnen dozen etc.).
  4. Geef jouw kind ook figuurlijk de ruimte om te ontdekken en uit te proberen. Begeleid en help jouw kind bij nieuwe, moeilijke en soms gevaarlijke activiteiten zoals klimmen, klauteren, trap lopen, over een muurtje lopen, maar grijp niet gelijk in! Jouw kind moet het eigen lichaam en de mogelijkheden leren kennen.
  5. Stimuleer het lopen en beperk jouw peuter niet door hem steeds in de buggy vast te zetten. Laat hem zelf regelmatig lopen en help hem zo zijn mogelijkheden uit te bouwen en zijn omgeving te ontdekken. Ga bewust een wandeling maken met jouw kind (bos, park, strand) en betrek hem ook bij de alledaagse ‘wandelingetjes’ (boodschapje doen, brief posten, vuilnis weg gooien). Het lopen kan extra gestimuleerd worden met behulp van een trekdier, duwstok, stokpaard, loopfiets, loopauto, step.
  6. Speel verstoppertje met jouw peuter, zowel binnen als buiten. Verstoppertje spelen is een spel waarbij verschillende grote motorische vaardigheden geoefend worden; kruipen, sluipen, lopen, rennen, klein maken etc.

Spelletjes en tips voor stimuleren fijne motoriek peuter:

  1. Geef jouw kind de ruimte om ‘creatief bezig te zijn’. Spelen met klei, zand, water, modder, scheerschuim, vingerverf, krijt, kwasten, stickers etc. Maak knutselwerkjes met jouw kind. Leer jouw kind papier vouwen en knippen, scheuren en plakken (gebruik schaar met stompe punt). Laat jouw kind veel kleuren met vingerverf, straatkrijt, schoolbord met krijt, viltstiften, dikke kleurpotloden, etc.
  2. Geef jouw kind de ruimte om ‘inventief bezig te zijn’. Spelen met lege (lucifer)doosjes, muntstukken, stokjes, verpakkingsmateriaal, kurken, knopen, wasknijpers, toiletpapier.
  3. Geef jouw kind de ruimte om te ‘construeren’. Leer jouw kind schroeven indraaien, moeren aanspannen, hameren, spijkers inslaan. Hiervoor zijn hele leuke constructiematerialen voor kinderen op de markt.
  4. Geef jouw kind de ruimte om te ‘sorteren’. Sorteren van kralen in verschillende vormen en kleuren, dominostenen, maar ook puzzelen.
  5. Laat jouw kind ook eens met de andere hand eten, een pagina van een boek omslaan, een toren bouwen, tekenen etc. Ook leuk om in beide handen een viltstift te houden en een mooie tekening te maken op een groot vel wit papier.

Speel in op de ontwikkeling van jouw peuter: Kenmerkende activiteiten voor peuters zijn: sorteren op kleur, sorteren op vorm, sorteren op afbeeldingen, gaatjes vullen, rijgen, verven, kleuren, vullen en gieten, prikken en knippen, nadoen, fantaseren, praten, bouwen en construeren, hechten en loslaten, buitenspelen, nadoen, herhalen, praten, luisteren, (hard) geluid maken, ordenen, geborgenheid zoeken, construeren, tekenen, knutselen, begrenzen, buitenspelen.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0